
Quinta de Lemos
7.99 €
A Quinta do Rol is a century-old family property located in the region of Lourinhã, 60 km north of Lisbon and 7 km from the Atlantic Ocean.
It also has the rare feature of combining wines and the Lusitano horse, in a location that is also close enough to the Atlantic and, in particular, to a privileged area for surfing, the Areia Branca beach.
Carlos Melo Ribeiro, the producer, humbly advocates that “the creation of a great wine is an art, which owes as much to man as it does to nature.”
The winemaking work is minimalist and respectful, with great rigor, clearly benefiting from the production factor of “time,” seen as unique and non-negotiable.
It is part of the exclusive set of only three demarcated regions in the world with DOC (Denominação de Origem Controlada) designation exclusively for the production of brandies, along with the renowned regions of Cognac and Armagnac.
As a curiosity, it was the “French influence” that put Lourinhã on the world map for brandy production. According to the president of the Regional Viticultural Commission of Lisbon, the invasion of French troops in the 19th century is the origin of brandy as we know it today. After the war, many French people stayed there and began distilling the wine, just as it was done in French lands. “They were not experts, they were very simple people. These things always start like this.”
Now, let’s let this Pinot Grigio cool down and accompany us on a journey back to the times when we were almost conquered by Napoleon and his troops.
Cheers!
Descrição
Região
Dão – Silgueiros
Castas
20% Touriga Nacional
20% Jaen
20% Alfrocheiro
40% Tinta Roriz
Ano de Colheita
2021
Enólogo
Hugo Chaves
Viticultura
As variedades tintas mais importantes da região são cultivadas entre os 350 e os 400 metros de altitude.
A vinha é conduzida dentro de um programa de protecção integrada, sendo interdita a aplicação de herbicidas. O controlo das infestantes é efectuado com mobilização do solo. A vindima é manual, casta a casta, quando estas atingem o ponto óptimo de maturação, situando-se entre a 2ª quinzena de Setembro e a 1ª de Outubro. A colheita faz-se em pequenas caixas de 10 kg.
Sistematização
Espaldar vertical com 2 arames fixos e 2 arames móveis, uma densidade de 6060 plantas podadas em guyot duplo.
Exposição: Norte/Sul
Solo: Arenoso de origem granítica
Casta: Touriga Nacional (20%), Jaen (20%), Alfrocheiro (20%) e Tinta Roriz (40%)
Idade: 22 anos
Rendimento: 60 hl hectare
Vinificação
Este vinho é obtido após prensagem direta das uvas tintas e fermentadas a baixas temperaturas (13º C) em contacto pelicular de uvas brancas de
encruzado e malvasia.
Notas de prova:
Doce no aroma, uva, mel, frutas cítricas maduras, pêssego, florais de madressilva e giesta.
Boca elegante de final cítrico e limonado.
Informações técnicas
Dados analíticos
Álcool: 12%
Acidez total: 7,40 g/dm3
Acidez volátil: 0,25 g/dm3
pH: 3,35
Receita
Ostras com sabayon de moscatel de Setúbal
by chef Chakall
COMO FUNCIONA
Your wine at home

A ESCOLHA
Nós escolhemos o vinho com a ajuda dos nossos especialistas.

A ENTREGA
Tu escolhes o local onde queres que o vinho te seja entregue. Em casa, no trabalho, na casa de férias ou de um amigo.

A PROVA
Guardamos o melhor para o fim: a prova. Delicia-te com a escolha que preparámos para ti, diverte-te e… repete tudo outra vez.

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